Ta hand om hundens tänder

Väldigt många hundar lider av dåliga tänder, och inom vissa raser, framförallt på dvärghundar är tandproblem vanligt och utbrett. Många av de här problemen kan förebyggas och lindras av att borsta tänderna på hunden. Att ge hunden olika slags tuggleksaker, tuggben och liknande som är anpassat för att rengöra tänderna kan vara en annan god idé.

För att förebygga munhälsan hos alla husdjur kan du som är veterinär eller på annat sätt verksam inom husdjursavdelningen låta trycka upp nyckelband med tryck hos Medtryck, kanske med texten “Glöm inte tandborsten”. Dessa kan sedan delas ut till kunderna på kliniken eller i djuraffären som en påminnelse om att sköta tänderna på sin hund eller katt. Katter kan precis som hundar drabbas av tandproblem och inflammationer.

Hundtandborstning

Även hunden mår bra av att borsta tänderna dagligen för att bli kvitt matrester och annat som samlas. Detta bör du vänja hunden vid redan som valp för att det ska gå smidigt att utföra senare. Redan när du får hem valpen kan du börja vänja den vid att du är i munnen och pillar, känner på tänderna och försiktigt gnuggar och masserar tänder och tandkött. Var noga med att berömma hunden när den är duktig, ge den en godisbit som belöning.

När hunden är van vid att du pillar den i munnen kan du börja borsta med hjälp av antingen speciella fingertutor med noppar på eller en tandborste. Det går bra med en vanlig tandborste, men det finns hundtandborstar att köpa i djurbutiker. Använd aldrig någonsin vanlig tandkräm avsedd för människor. Denna tandkräm innehåller fluor som är giftigt för hundar, så ska du använda en tandkräm ta en tandpasta avsedd för husdjur. Detta finns att köpa i djurbutiker och på veterinärstationer. Ta för vana att försöka borsta hundens tänder en gång om dagen, men om det är krångligt eller hunden är bråkig är några gånger i veckan bättre än aldrig.

Tandkontroll

Att låta en veterinär titta på hundens tänder med jämna mellanrum är en bra investering eftersom tandvård till djur oftast inte ersätts av veterinärvårdsförsäkringen. På medelålders och äldre hundar kan en tandkontroll en gång om året vara bra, och ta för vana att låta veterinären ta en snabbtitt i munnen på hunden varje gång du är inne för att vaccinera. Skulle hunden börja lukta illa ur munnen, inte vilja äta eller verka ha ont i munnen är det dags att boka in en tandkontroll snabbt, för den kan ha gått med smärta ganska länge utan att visa något, och ju snabbare som problemet åtgärdas desto bättre och billigare blir det.

Munsanering

På en hund som gått länge utan vård kan det behöva en komplett mun- och tandsanering där en veterinär söver eller sederar hunden, tar bort tandsten och drar ut alla dåliga tänder. Det är en kostsam historia, men det kan faktiskt rädda hundens liv eftersom en riktigt otäck inflammation i tänderna i värsta fall kan sprida sig i andra delar av huvudet och till slut kan hunden vara bortom räddning med röta i kraniet.

Gör ditt djur en tjänst och borsta tänderna så ofta som möjligt!

wildfire