Kan husdjur hjälpa dig “stressa ner” lättare?

Forskning visar att det faktiskt stämmer att husdjur kan ge oss lindring vid stress. Har du en hund går du ofta på promenader vilket sänker dina kolesterolnivåer. Även de som har katt eller andra husdjur får också flera hälsofördelar. Detta på grund av att hormonet oxytocin frigörs när vi ser och berör våra sällskapsdjur. Oxytocin ger oss känslor av glädje och minskar våra nivåer av stresshormonet kortisol. En amerikansk forskare studerade krigsveteraner med posttraumatisk stress. Exempelvis vågade en veteran inte lämna hemmet utan att hans fru var närvarande, och fick därför en hund placerad hos sig. Efter en vecka kunde han gå ut helt själv på stan.

shutterstock_295478168Husdjur ger oss villkorslös kärlek

Psykologiskt kan djur få dig att känna dig viktig och betydelsefull. Husdjur ger ovillkorlig kärlek och beundran, vilket många upplever som lugnande och skänker ro i vardagen. Stress är något som vi moderna människor känner av mer och mer. Våra arbeten är stressiga, vi är stillasittande och många har alldeles för fullspäckade scheman. Inpeople bemanning kan hjälpa dig om du behöver få in extra folk på jobbet, vilket minskar stressen på arbetet. Ett husdjur som finns hemma och väntar på dig kan sänka stressen i ditt hem, som ju ska vara en zon för avkoppling efter din arbetsdag.

Du spelar roll i ditt djurs liv

Alla behöver känna sig viktiga, uppskattade och älskade i livet. Ett husdjur kan ge oss en påminnelse om att vi faktiskt spelar roll. Det är en speciell känsla att få ta hand om ett djur och känna att man gör skillnad i en varelses liv. Det är även befriande att få skratta åt deras glada lekar och nyfikenhet. Genom att umgås med ett djur kan vi få en social tillhörighet. Du har alltid en vän med dig, oavsett om det är en hund, katt eller en liten fågel som är din följeslagare. Även vid depression kan djuren hjälpa oss att hitta glädjen igen.

wildfire