Att vara veterinär
När man är veterinär har man ett väldigt omväxlande arbete, ingen dag är den andra lik och om man arbetar inom lantbruk eller med stordjur blir arbetet än mer omväxlande. Man kan i sitt yrke både möta valpar, vuxna djur eller djur som lever sina sista år. Att vara veterinär innebär både glädje och sorg. Det betyder att veterinären måste vara duktig på att både möta djur och människor.
Arbete med smådjur
När man arbetar med smådjur är det främst hundar och katter som behandlas. Det kan dock också dyka upp fåglar, kaniner, marsvin och reptiler som behöver vård. Att vara smådjursveterinär är ett mycket omväxlande arbete. Det kan till exempel handla om att hjälpa en katt med ett fästingbett ena dagen, till att ta hand om en akut skadad hund under nästa arbetspass. Som smådjursveterinär kan man antingen arbeta på en större klinik, som egenföretagare eller kanske ute i fält. Man kan göra hembesök hos djur som blir extra stressade av att åka till veterinären.
Veterinär inom stordjur
En stordjurs-veterinär behandlar hästar, kor, får och andra djur inom lantbruket. Ofta kan man specialisera sig på olika djur så att vissa veterinärer arbetar med hästar, medan andra tar hand om andra lantbruksdjur. En veterinär som behandlar större djur arbetar ofta ute i fält och besöker djuren på den gård de bor på. Arbetet kan handla om att ge personer råd om vilka Foderhäckar som passar djuren om det till exempel är att några i besättningen inte får äta i fred. Arbetet kan också handla om att man måste lägga om sår, eller kanske rent av att man måste ta bort ett djur. Det kan till exempel handla om att djuret fallit illa, eller om att det råkat bryta ett ben i hagen.
Utbildning
Det krävs en hel del utbildning för att man ska kunna bli veterinär. Det räcker inte bara med att gilla djur. En bra grund är att gå ett naturvetenskapligt program på gymnasiet. Efter det måste man dock också gå kompletterande utbildningar på till exempel högskolan eller via en folkhögskola. De kurser man läser innefattar bland annat läran om olika djur, ekologi, veterinärmedicin och liknande. För att man ska kunna bli en riktigt bra veterinär krävs det också en hel del praktisk erfarenhet. Man kan till exempel inte lära sig att operera ett djur bara genom att läsa i en bok utan man måste få se en operation och även utföra flera under handledning av en mer erfaren kollega. Utbildningen tar flera år och som veterinär blir man aldrig fullärd. Det kommer hela tiden nya behandlingar med mera som man måste lära sig. Ibland är det inte helt enkelt att bara behandla och då måste man tänka till lite extra.